• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Vilka fönster passar stilen på mitt hus?

  Vilka fönster passar stilen på mitt hus?

  Funderar du på att byta ut fönsterna i ditt hus eller din stuga? Det allra första du bör fundera över är vilken stil och karaktär ditt hus har, och om du önskar att förstärka eller förändra den. Fönsterna utgör en större del av det visuella intrycket hos ett hus än många tänker på, och för att du ska bli nöjd även på lång sikt och ta hand om värdet på ditt hus finns ett antal principer som är bra att känna till.


  Moderna hus – massor med möjligheter

  Vid nybyggnationen eller renovering av hus i modernare arkitektur väljer de flesta fönster med slimmade karmar, raka linjer och stora glasytor. Många väljer fönster tillverkade i lättskött material som aluminiumbeklätt trä, pvc eller aluminium. Gemensamt för dessa är att de brukar gå under benämningen underhållsfria fönster (de kräver endast minimalt underhåll) och att de erbjuder mycket goda isolerande egenskaper.

  Materialvalet ger olika karaktär åt fönster och karmar, men avspeglar sig också sig i priset. PVC-fönster har ofta ett lägre pris men är ett sämre val ur miljösynvinkel, då tillverkningen skapar klimatutsläpp. Fönster helt i aluminium är generellt dyrast men kan också ge ett väldigt snyggt intryck i minimalistisk, modern arkitektur. Aluminiumbeklädda träfönster är ofta en bra kompromiss där du får känslan av naturmaterial invändigt, minimalt med underhåll och ett överkomligt pris.

  1970-/80-talsvillor – fönster i trä

  Fram till 1970-talet var nästan alla fönster vita i färgen, men nu blev det populärt med laserade fönster, altandörrar och breda fönster i vardagsrummen. Vill du bevara känslan med laserad utsida så är det träfönster som gäller till dessa hus. Om inte så kan du välja träfönster med aluminiumbeklädd utsida för att få mindre arbete med underhållet. Om du har möjlighet – välj matchande fönsterdörrar och skjutdörrar för en vacker helhet.

  Funkishus – perfekt för moderna fönster

  Under 1920-talet började arkitekter runt om i världen att använda nya formspråk och rita byggnader med fokus på deras funktion. Husen fick släta fasader, platta tak och kubliknande former. Fönstren monterades utan spröjs och ibland placerades de i hörnen av byggnaderna. Framåt mitten av 1900-talet började det i den svenska arkitekturen bli populärt med stora fönster för att släppa in mer av dagsljuset.

  Har du ett funkishus har du ofta ett ganska enkelt val när det är dags för fönsterbyte. Här passar dagens moderna kvalitetsfönster in utmärkt, och ofta blir det snyggast utan några estetiska tillbehör. Välj gärna aluminiumbeklädd utsida för minimalt underhåll och en rak kant på insidan för att matcha husets form.

  Äldre hus – välj klassiska fönster

  Ska du byta fönster i ett allmogehus, eller bygga ett nytt hus i allmogestil, är träfönster av hög kvalitet det givna valet. För att behålla husets stil rekommenderas fönster med en rundad kant på insidan, spröjs som delar av fönstren i fyra eller sex delar, och klassiska fönsterhakar. Även till ett hus från sekelskiftet är fönster med spröjs och mycket detaljer ett bra val, men exakt vilken utformning som passar bäst beror på vilken stil som huset är byggt i.

  Värt att tänka på när det gäller fönster till äldre hus är hur pass välisolerad fasaden är. Om huset i övrigt är välisolerat kan det vara värt att satsa på 3-glasfönster med traditionell stil, som till exempel Elitfönster Retro. Om huset är lite dragit i sig självt kan du inte spara lika mycket pengar på att byta till energieffektiva fönster, och om du exempelvis ska byta fönster i en sommarstuga, kan du överväga att spara pengar på att köpa 2-glasfönster som till exempel Elitfönster MF Duo.